Secrete pentru a învinge îngrijorările

Secrete pentru a învinge îngrijorările
de Rick Warren

Ai tendinţa să te aştepţi la ce este mai rău? Intri în panică atunci când primeşti un plic de la administraţia fiscală, sau când se zvoneşte că la firma unde lucrezi se vor face concedieri? Simţi că te îngrijorezi şi atunci când nu ai nici un motiv – fiind convins că ceva rău este pe cale să se întâmple?

Cuvântul îngrijorare, în limba engleză, derivă dintr-un cuvânt care iniţial avea sensul de ’’sufocare’’ sau ’’strangulare’’. Şi exact acestea sunt stările pe care le provoacă îngrijorarea asupra productivităţii şi fericirii tale. Îngrijorarea nu este altceva decât o auto-apărare inutilă, o pierdere de timp.

În celebra predică de pe munte din Noul Testament, relatată în Matei 6:25-34, Isus ne-a arătat patru motive pentru a nu ne îngrijora şi două secrete pentru a birui îngrijorările:

ÎNGRIJORAREA ESTE LIPSITĂ DE LOGICĂ. Să-ţi faci griji pentru ceva ce NU POŢI schimba este inutil. Să te îngrijorezi pentru ceva ce POŢI schimba este absurd! De fiecare dată când îţi aduci aminte de ea, grija devine mai mare şi mai apăsătoare. Îngrijorarea amplifică fiecare problemă de nenumărate ori. ” Nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca, sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea?” (Matei 6:25).

ÎNGRIJORAREA ESTE NEFIREASCĂ. Nu există noţiunea de ‘’îngrijorat din naştere’’. Ai învăţat să-ţi faci griji datorită problemelor vieţii. Din fericire, acest obicei poate fi dezvăţat. Omul este singura specie din creaţia lui Dumnezeu care se îngrijorează. Noi nu credem cu adevărat că Domnul se va îngriji de noi. „Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră, şi nici nu strâng nimic în grânare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?” (Matei 6:26).

ÎNGRIJORAREA NU NE AJUTĂ. Nu funcţionează. Nu poate schimba trecutul. Nu poate controla viitorul. Poate doar să ne facă viaţa mizerabilă astăzi. Îngrijorarea nu rezolvă niciodată problema. „Cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?” (Matei 6:27).

ÎNGRIJORAREA NU ESTE NECESARĂ. Dumnezeu a promis că va avea grijă de tine dacă te încrezi în El şi-I încredinţezi toate detaliile vieţii tale. Când erai copil şi cereai tatălui tău bani pentru masa de prânz, niciodată nu-ţi făcei griji cum obţinea acei bani. Era problema lui. Lasă-L pe Dumnezeu să fie Dumnezeul vieţii tale! ” Dumnezeu se va îngriji de voi, aveţi credinţă” (Matei 6:32 – traducere după varianta în limba engleză).

CUM PUTEM SCĂPA DE ÎNGRIJORĂRI?

În primul rând, încrezându-ne în Dumnezeu. Când ne facem griji, ar trebui să realizăm că există o mulţime de factori pe care nu-i putem controla. De aceea, îngrijorarea este doar o risipă de energie mentală şi emoţională. Încrederea în Dumnezeu – care ţine toate lucrurile sub control – ne eliberează de această povară. ” Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:32-33).

În al doilea rând, trăind cu intensitate în fiecare zi. De atâtea ori pierdem timp îngrijorându-ne pentru ceea ce s-ar putea întâmpla mâine sau săptămâna viitoare, în loc să ne ocupăm de provocările zilei de astăzi. Focalizarea noastră trebuie să fie pe ce, nu pe ce ar fi dacă. „Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăiş. Ajunge zilei necazul ei.” (Matei 6:34).