Valori

Aşa cum pânzele unei corăbii determină direcţia de deplasare a acelui vas, valorile tale te vor ghida sau chiar îţi vor impune cursul vieţii.

Tot ce facem este influenţat de valorile noastre. Chiar dacă nu ai făcut niciodată o listă cu ceea ce este important pentru tine, acţiunile tale sunt puternic determinate de valorile care-ţi sunt dragi şi le consideri importante. De fiecare dată când iei o decizie, te bazezi pe ceea ce îţi spun valorile tale să faci.
Din păcate, unele dintre valorile cu care operezi pot fi contraproductive pentru succesul tău şi o piedică în calea satisfacţiei personale şi a sentimentului de împlinire în viaţă. Multe dintre valorile la care apelăm involuntar sunt valori pe care nu noi le-am ales. Ele ne-au fost impuse de părinţi, prieteni, colegi şi de cultura din jurul nostru. Spre exemplu, conform unor studii recente, principalul mijloc de promovare a valorilor din societatea contemporană îl reprezintă programele de televiziune. Ca rezultat, dacă nu suntem atenţi, ne putem trezi că acţionăm conform unor informaţii şi valori incorecte, care nu rămân în picioare când sunt supuse încercărilor.
Aşa cum pânzele unei corăbii determină direcţia de deplasare a acelui vas, valorile tale te vor ghida sau chiar îţi vor impune cursul vieţii. Dacă acest lucru este adevărat, este bine ca din când în când să-ţi pui întrebări asemănătoare cu acestea:

În ce direcţie mă conduc valorile mele?

Îmi vor oferi ele ceea ce sper sau voi ajunge – în cele din urmă – să fiu dezamăgit?

Un alt lucru care trebuie ştiut despre valori este că ele pot cauza mult stress. Stressul apare când ceea ce pretindem că credem nu se aliniază cu ceea ce credem cu adevărat. Iată câteva exemple:

Spunem „Familia este importantă pentru mine”, dar suntem întotdeauna prea ocupaţi sau obosiţi pentru a petrece timp împreună cu cei dragi din familie.

Spunem „Îmi preţuiesc sănătatea”, dar lucrăm prea mult, mâncăm prea mult şi nesănătos şi facem rareori exerciţii sau nu facem de loc.

Spunem „Nu sunt materialist”, dar ne îndatorăm atât de mult încât starea de îngrijorare datorată situaţiei financiare devine permanentă.

Când două dintre valorile tale intră în conflict, apare ceea numim o dilemă. Un studiu făcut recent a dezvăluit că una dintre principalele cauze ale tensiunii emoţionale care afectează liderii din domeniul afacerilor şi profesional, se datorează tocmai conflictului dintre valori. Ce se poate face? Iată două soluţii:

1. IDENTIFICĂ CEEA CE ESTE CU ADEVĂRAT IMPORTANT ÎN VIAŢĂ. Trebuie să formulezi o definiţie personală a succesului – nu definiţia altcuiva, ci a ta, proprie. Ţine minte că: Succesul este sentimentul pe care-l am când trăiesc în conformitate cu valorile mele. Nu este o destinaţie. Poţi avea succes în orice etapă a vieţii, bazat pe valorile şi ţelurile tale personale. Începe să faci o listă cu ceea ce preţuieşti mai mult în viaţă. Întreabă-te, „Ce este mai important, ce va dăinui?”… Căci urechea deosebeşte cuvintele… Să alegem ce este drept, să vedem între noi ce este bun.” (Iov 34:3-4).

2. ÎNCEPE SĂ ELIMINI LUCRURILE CARE NU SUNT CU ADEVĂRAT IMPORTANTE. Cultura în care trăim, presiunea datorată prietenilor, colegilor, cât şi alţi factori, ne pot tenta să facem lucruri contrare unei bune judecăţi. De aceea, cunoaşterea şi înţelegerea clară a valorilor are un rol esenţial. „Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.” (Romani 12:2).

de Rick Warren