Disciplinarea

Un mentor sau un îndrumător poate identifica domeniile din viaţa noastră unde ar trebui făcute schimbări sau ajustări. Modul în care răspundem acţiunilor de corectare sau disciplinare ne poate afecta mult succesul în viitor.

Chiar dacă omul este de departe cel mai complex şi sofisticat organism de pe această planetă, există totuşi adevăruri şi principii valoroase pe care le putem învăţa din lumea plantelor şi a animalelor. Să luăm de exemplu lumea plantelor. Aţi încercat vreodată să cultivaţi roşii, trandafiri sau struguri? Chiar dacă aceste trei plante sunt foarte diferite între ele, toate au o nevoie comună: să fie ajutate sau ”antrenate” pentru a creşte cum trebuie. Fără un sprijin constând într-o ramă sau cadru care să le ţină deasupra solului şi să le ajute să crească în sus, niciuna dintre aceste plante nu va deveni foarte productivă. Dacă sunt însă îngrijite cu atenţie şi au un suport potrivit, ele vor aduce un rod bogat de roşii, struguri sau flori minunate.

Un alt termen pe care îl putem folosi pentru un astfel de ”antrenament” botanic este disciplinarea – sau aplicarea unor metode specifice pentru a ne asigura că plantele vor creşte aşa cum dorim noi. Disciplinarea este de asemenea un concept important în muncă. Este nevoie de disciplină pentru a ajunge în fiecare zi la timp la locul de muncă. Disciplina ne ajută să alocăm timpul şi energia necesare pentru a finaliza sarcini sau proiecte dificile. Şi tot disciplina este cea care ne motivează să dobândim pregătirea şi abilităţile pentru a munci mai bine şi mai eficient.

Cu toate acestea, uneori disciplina trebuie să ne fie impusă din alte surse – aşa cum ar fi un supraveghetor sau – în unele situaţii – un mentor. Aşa cum roşia trebuie să fie legată de un ţăruş sau de un alt suport pentru a creşte în mod corespunzător, cineva cu autoritate asupra noastră trebuie uneori să ne disciplineze pentru a putea creşte şi atinge performanţa dorită.

Din nefericire, nu întotdeauna acceptăm cu uşurinţă disciplinarea. Spre exemplu, acceptăm cu greu să ne spună cineva că proiectul la care am muncit atât de munlt nu este suficient de bun sau că ar trebui să ne schimbăm modul în care ne comportăm cu prietenii sau cu colegii de muncă. Un mentor sau un îndrumător poate identifica domeniile din viaţa noastră unde ar trebui făcute schimbări sau ajustări. Modul în care răspundem acţiunilor de corectare sau disciplinare ne poate afecta mult succesul în viitor. Să vedem câteva lucruri legate de disciplină, scrise în cartea Proverbe din Bibile:

1) Modul în care răspundem la disciplinare îi influenţează pe alţii. Dacă doreşti să fii un lider eficace, nu uita că oamenii privesc la modul în care te comporţi în orice situaţie – inclusiv la modul în care reacţionezi atunci când eşti supus disciplinării. “Cine îşi aduce aminte de certare apucă pe calea vieţii; dar cel ce uită mustrarea apucă pe căi greşite” (Proverbe 10:17).
2) Cel înţelept apreciază disciplinarea. S-ar putea ca orgoliul tău să fie rănit şi mândria ta să se dezumfle atunci când ţi se spune că ceea ce ai făcut nu este acceptabil, sau că performanţele tale trebuie îmbunătăţite. Vom da dovadă de înţelepciune dacă vom înţelege că disciplinarea este spre binele nostru. De aceea, ar trebui să acceptăm faptul că uneori avem nevoie de disciplinare, cu modestie şi recunoştinţă.”Cine iubeşte certarea, iubeşte ştiinţa; dar cine urăşte mustarea este prost” (Proverbe 12:1).
3) Există recompense care pot fi câştigate prin disciplinare. La început, a fi corectat sau mustrat pare un eşec. Totuşi, disciplinarea poate avea rezultate bune şi ne poate ajuta să vindem mai bine, să fim administratori mai buni sau lideri mai valoroşi. Dacă privim disciplinarea ca pe un mijloc de a ne spori abilităţile şi talentele, vom deveni mai buni. ’’Cine nesocoteşte Cuvântul Domnului se pierde, dar cine se teme de poruncă este răsplătit” (Proverbe 13:13).
4) Prin disciplină demonstrăm că ne pasă de ceilalţi. Un adevărat lider nu va permite unui angajat să continue să lucreze sub standardul impus, ci va învăţa şi demonstra cum pot fi îndeplinite sarcinile într-un mod acceptabil, ca parte a strategiei generale de dezvoltare individuală. ”Cine cruţă nuiaua, urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte, îl pedepseşte îndată ” (Proverbe 13:24).
5) Respingerea disciplinării poate deveni cel mai mare eşec. Atunci când o persoană refuză să fie corectată datorită unui comportament neadecvat, aroganţa şi mândria distructivă sunt afişate pe faţa sa. O astfel de rezistenţă poate duce la pierderi mari cum ar fi locul de muncă, averea personală sau chiar la pierderea viselor şi a speranţelor. “Cel ce leapădă certarea îşi dispreţuieşte sufletul, dar cel ce ascultă mustrarea capătă pricepere” (Proverbe 15:32).

de Robert Tamasy