Cum am putea totuşi evita sau minimaliza aceste temeri, când lumea în care trăim ne sperie atât de mult? În astfel de vremuri, credinţa este o resursă extraordinară.
Teama. Această emoţie pare că domină lumea din zilele noastre. Ne este teamă de boli – gripa aviară, SIDA, răni şi viruşi. Creşterea pericolului terorismului global ne provoacă o stare de anxietate permanentă. Performanţele pieţei de capital sunt o greutate apăsătoare datorită veştilor proaste care pot apărea în orice moment despre ceea ce este posibil să se întâmpe în anumite domenii industriale. Ne chinuie gândul că ar putea avea loc evenimente catastrofale care să ducă la colapsul economiei. Tendinţa încălzirii globale a climei ne provoacă fiori reci pe şira spinării. Ne este teamă pentru siguranţa locurilor de muncă sau pentru viitorul pe termen lung al afacerilor noastre, datorită schimbărilor rapide, imprevizibile şi uneori drastice, cărora trebuie să le facem faţă.
Teama se manifestă şi la nivel personal. Ne temem de îmbătrânire şi de moarte. Dacă există antecedente în familie, cum ar fi boli de inimă sau cancer, ne temem pentru sănătatea noastră. Ne este teamă că ceva groaznic s-ar putea întâmpla cu cei pe care îi iubim. Cu decenii în urmă, preşedintele american Franklin D. Roosevelt spunea: “Nu există nimic de ce să ne temem, decât teama însăşi”, dar se pare că cei mai mulţi dintre noi nu suntem de acord cu această afirmaţie.
Industrii întregi au descoperit că teama este bună pentru afaceri: cumpărăm asigurări de sănătate, cu clauze care acoperă accidentele, temându-ne că infirmităţile sau bolile pe termen lung ne-ar putea ruina financiar. Cumpărăm asigurări specializate pentru protejarea bunurilor pe care le deţinem, de teamă că ar putea fi distruse şi şi-ar pierde valoarea. Există pe piaţă produse de înaltă tehnologie în domeniul comunicaţiilor, care oferă soluţii în situaţii de urgenţă cum ar fi o coliziune atunci când călătorim cu maşina, în crize datorate unor boli sau chiar şi atunci când din greşeală, închidem uşa şi uităm cheile în maşină.
Cu siguranţă, dăm dovadă de înţelepciune atunci când suntem precauţi în activităţile de zi cu zi. În plus, anticiparea unor posibile dificultăţi şi provocări face dovada unei bune planificări în afaceri. Trăirea însă într-o stare de teamă permanentă ne expune unui stres continuu, de care mintea şi corpul nostru nu au nevoie. Cum am putea totuşi evita sau minimaliza aceste temeri, când lumea în care trăim ne sperie atât de mult? În astfel de vremuri, credinţa este o resursă extraordinară.
“Credinţa în ce?” te-ai putea întreba. Am văzut că credinţa în noi înşine, în abilităţile noastre, în familie şi prieteni, şi chiar în firmele noastre, ne poate dezamăgi. Biblia ne spune că oamenii ne pot dezamăgi, dar Dumnezeu nu ne va dezamăgi niciodată. Să vedem câteva afirmaţii din Scripturi, despre Dumnezeu şi despre frică:
Dumnezeu este întotdeauna cu noi, indiferent ce s-ar putea întâmpla. La fel ca şi un prieten care este întotdeauna prezent, Dumnezeu ne promite că va fi cu noi la bine şi la rău, gata să ne ajute. “Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare.” (Isaia 41:10).
Nimic nu-L poate separa pe Dumnezeu de cei care-L urmează. Mulţi dintre noi am suferit naufragii în căsnicie, ne-am pierdut locurile de muncă şi am avut prieteni care ne-au întors spatele. Dumnezeu însă a promis că nu va rupe legăturile cu cei care cred şi Îl urmează. “Căci sunt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înălţimea, nici adâncimea, nici o altă făptură (Sau: zidire.), nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru.” (Romani 8:38-39).
Încrederea în Dumnezeu reduce frica de necunoscut. Credinţa că Dumnezeu controlează circumstanţele în care ne aflăm şi că ne putem întoarce înspre El în vremuri de nevoi, reprezintă un antidot extraordinar pentru teamă. “Domnul este lumina şi mântuirea mea: de cine să mă tem? Domnul este sprijinitorul vieţii mele: de cine să-mi fie frică?” (Psalmul 27:1).
Nu-ţi adăposti temerile; îndepărtează-le. Uneori temerile ne pot paraliza, deoarece credem că trebuie să le înfruntăm singuri – această presiune putându-ne zdrobi. Dumnezeu însă ne cere să i le aducem Lui. “ Aruncaţi asupra Lui toate îngrijorările voastre, caci El însuşi îngrijeşte de voi.” (1 Petru 5:7).
de Robert J. Tamasy