Ingrediente pentru o rețetă de succes

„De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.” (Romani 8:28)

Este un fapt banal că în viaţă – şi în special în domeniul afacerilor şi profesional – se întâmplă adesea lucruri aparent fără nici un motiv sau lucruri care nu pot fi explicate logic. Spre exempu:

• O tranzacţie importantă care, după mult efort, sperai s-o finalizezi – eşuează.
• Pierzi un client foarte important, fără nici o averizare prealabilă.
• Nu primeşti promovarea la care te-ai aşteptat – sau o primeşti dar se dovedeşte că nu este ceea ţi-ai dorit sau ai anticipat.
• Un angajat dintr-o poziţie cheie brusc demisionează şi se angajează la o firmă concurentă, după ce ai investit mult timp şi bani în instruirea acelui individ.

Când se întâmplă astfel de lucruri, ne putem întrba “Ce am făcut ca să merit aceasta?” sau chiar “De ce a îngăduit Dumnezeu să mi se întâmple aşa ceva?” Uneori, o explicaţie acceptabilă nu o vom găsi niciodată. Alteori însă, primim răspuns la întrebarea noastră “De ce?”. Povestirea următoarea oferă o ilustraţie minunată în acest sens:

O fiică îi povestea mamei sale cum totul în viaţa ei părea că merge rău: a picat examenul la matematică, prietenul ei s-a despărţit de ea şi amica sa cea mai bună s-a mutat în alt oraş. Toată lumea ei părea că se prăbuşeşte.

În timp ce fiica povestea aceste lucruri, mama ei cocea un cozonac. Oprindu-se din lucru, şi-a întrerupt fiica şi a întrebat-o dacă nu dorea să guste puţin. Fata a răspuns: “Binenţeles mami, ştii ce mult îmi place cozonacul pe care-l faci tu!”

“Bine, ia nişte ulei de gătit” a spus mama, întinzându-i fiicei sticla cu ulei. “Bleah!” s-a strâmbat fiica.

“Ce zici de câteva ouă crude?” întrebă mama, întinzându-i-le. “Nu, mami – ar fi groaznice!”

“Dar nişte făină ţi-ar place să mănânci?” a întrebat mama. “Sau poate nişte bicarbonat?”

“Mamă, de ce îmi pui aceste întrebări ? Toate sunt foarte neplăcute la gust pentru a le mânca!”

În acel moment, mama i-a răspuns: “Da, toate aceste lucruri luate separat sunt rele la gust, dar atunci când sunt puse împreună într-un anumit fel, din ele se face un cozonac delicios. Iar dacă uiţi să incluzi chiar şi un singur ingredient, rezultatul nu va fi la fel de bun.’’

“Dumnezeu lucrează în acelaşi mod”, a continuat mama. “Adesea ne întrebăm de ce ne lasă să trecem prin situaţii atât de dificile. Însă Dumnezeu ştie că toate aceste lucruri puse împreună în ordinea perfectă, stabilită de El, sunt întotdeauna spre binele nostru. Noi trebuie doar să ne încredem în El – şi în final toate ’’ingredientele’’ se vor combina pentru a obţine ceva minunat!”

De aceea găsim în Biblie această promisiune: “De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.” (Romani 8:28)

de Jim Lange